... NIE - dawno, dawno temu , za górami , za lasami, za siedmioma dolinami, mieszczuchy przeniosły sie na wieś.... i co zobaczyły tutaj umiesciły

















poniedziałek, 30 kwietnia 2007
30.04.2007

"Czemu się smucisz, duszo moja

i czemu  mnie trwożysz? 

Zaufaj Bogu, bo jeszcze będę Go sławił,

mego Boga i Jego zbawcze oblicze!"       Ps 42,6

 

 

 

09:31, z.samego.rana
Link Komentarze (2) »
sobota, 28 kwietnia 2007
29.04.2007

"Wołajcie radośnie na cześć PANA, wszystkie ziemie,

służcie PANU z weselem,

przyjdźcie i radujcie się przed obliczem Jego.

 

Wiedzcie, że tylko PAN jest Bogiem;

On nas stworzył - do Niego należymy.

Jesteśmy Jego ludem i owcami Jego pastwiska. 



Wchodźcie w Jego bramy z dziękczynieniem,

na Jego dziedzińce z hymnami.

Chwalcie go, błogosławcie Jego imię,

bo dobry jest PAN:

Jego łaska na wieki,

a Jego wierność z pokolenia na pokolenie."     Ps 100,1-5 

 

 

22:06, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
28.04.2007

"Czym się PANU odwdzięczę

za wszystko, co mi wyświadczył? 

 

Podniosę kielich zbawienia

i wezwę imienia PANA."       Ps 116,12-13

 

 

 

06:50, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 kwietnia 2007
27.04.2007

"Sławcie PANA, wszystkie narody,

chwalcie Go, wszystkie ludy.

Bo potężna nad nami Jego łaska,

a wierność PANA trwa na wieki!"      Ps 117, 1-2

 

 

 

00:05, z.samego.rana
Link Komentarze (1) »
czwartek, 26 kwietnia 2007
26.04.2007 szczeniaki

jeden z nich będzie nasz!

 

23:24, z.samego.rana , PIES
Link Komentarze (1) »
26.04.2007

"Niech będzie Bóg błogosławiony, 

 

bo nie odtrącił mojej modlitwy

ani swej  łaski mi nie odmówił!"   Ps 66,20

 

 

 

22:36, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
25.04.2007

"Szczęśliwy naród, który umie wielbić PANA,

będzie kroczył w świetle Twego oblicza. 

 

W Twoim imienu radują sie nieustannie,

wywyższa ich sprawiedliwość Twoja.

 

Bo Ty jesteś źródłem ich mocy,

z Twojej woli  nasze czoło się wzniesie."   Ps 89,16-18

 

 

 

22:29, z.samego.rana
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 kwietnia 2007
24.04.2007

"O Panie, jak wielka jest Twoja dobroć!
Zachowujesz ją dla Twoich czcicieli,
wyświadczasz ją wszystkim,
którzy uciekają się do Ciebie." Ps 23,20

 

23:39, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
23.04.2007 sójka

 

 

 

 

 

 

 

sójka - Garrulus glandarius


Rząd       - wróblowe
Podrząd - śpiewające
Rodzina - krukowate
Gatunek - sójka


Jeden z ładniej ubarwionych ptaków w Polsce. Na skrzydle charakterystyczne niebieskie lusterko, usytuowane na nadlotkach. Ogólny kolor brązowy, z czego kuper i dolne pokrywy ogona białe, na czole czarne kreskowanie na białym tle, boki głowy czerwonobrązowe, sterówki i końce skrzydeł czarne. Poszczególne podgatunki różnią się głównie kolorem i kształtem czapeczki, oraz ogólnym odcieniem upierzenia.


średnie wymiary - długość ciała ok. 34 cm
                           - rozpiętość skrzydeł 53 cm
                            - waga ok. 180 g


występowanie - Występuje licznie w lasach liściastych i iglastych, ale również w niewielkich laskach pomiędzy polami i łąkami, dosyć często w parkach i ogrodach, od nizin po górną granicę lasów w górach.


odżywia się - Urozmaicone i zależne od pory roku. Jesienią żywi się głównie żołędziami, które gromadzi w większych ilościach w różnych miejscach na ziemi, czym przyczynia się do rozsiewania dębu, który jest gatunkiem ciężkonasiennym, a także buczyną i laskowymi orzechami. W lecie żywi się owadami, ślimakami i innymi drobnymi zwierzętami jak jaszczurkami, młodymi ptakami i jajkami wybieranymi z gniazd.


gniazdo - W środkowej partii korony, tuż przy pniu, głównie drzewa iglastego, rzadziej liściastego.


jaja - kwiecień/czerwiec, pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 26-31 dniach


PTAK OBJĘTY OCHRONĄ GATUNKOWĄ

23:38, z.samego.rana , PTAKI
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 kwietnia 2007
23.04.2007 sroka na dachu

 

"Ci, którzy we łzach sieją,

będą zbierać z radością. 

 

 

Idą z płaczem, niosąc ziarno,

lecz wracają z radością, niosąc snopy!"     Ps 126,5-6

 

 

16:59, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
22.04.2007 sroka

sroka -  Pica pica

Rząd       - wróblowe
Podrząd  - śpiewające
Rodzina   - krukowate
Gatunek   - sroka

średnia wielkość - długość ciała ok. 45 cm
                           - rozpiętość skrzydeł 58 cm
                            - waga ok. 150-240 g

występowanie - niewielkie, młode drzewostany z domieszką olchy i brzozy, z kępami krzewów pośród pól i łąk, jak również stare, opuszczone sady i ogrody w pobliżu ludzkich siedzib.

odżywia się - bardzo urozmaicone, od owadów, jaszczurek, małych żab, ślimaków i myszy, po ziarno zbóż, jaja i pisklęta, a nawet małe kurczaki

gniazdo - Umieszczone przeważnie dość wysoko w wierzchołku drzewa, albo też w środku wyższego krzewu np. tarniny, na wysokości od 3-6 metrów. Gniazdo przykryte jest charakterystycznym sklepieniem, daszkiem z luźno splecionych gałązek i z daleka robi wrażenie kuli. Żaden inny polski ptak nie ściele podobnego gniazda. Posiada ono dwa otwory wlotowe.

jaja -  marzec, pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 22-28 dniach

PTAK OBJĘTY CZĘŚCIOWĄ OCHRONĄ GATUNKOWĄ 

 

03:57, z.samego.rana , PTAKI
Link Dodaj komentarz »
20.04.2007

 

"Wyczekuj PANA, bądź dzielny!

Nabierz odwagi i wyczekuj PANA!"   PS 27,14 

03:47, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
19.04.2007 dudek

 

 

dudek - Upupa epops

Rząd      - kraskowe
Rodzina - dudki
Gatunek - dudek
Podgatunek U. epops epops
U. epops saturata

 Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego, samica jest jedynie nieco mniejsza od samca i ma bardziej stonowane barwy. Na głowie charakterystyczny, rozkładany, rdzawy czub. Końcówki piór w czubie czarne. Plecy i pierś czerwonobrązowe, na czarnych lotkach i sterówkach białe i żółtawe poprzeczne pasy, brzuch i podogonie jasne, dziób długi cienki i zgięty z uwstecznionym językiem. Skrzydła szerokie i zaokrąglone. Lot falisty, pozornie niezdarny jak motyli czy nietoperzy, ale bardzo zwrotny. Niepokojone pisklęta potrafią ze specjalnie modyfikowanego gruczołu kuprowego wystrzyknąć ciemnobrązowy płyn o nieprzyjemnym, piżmowym zapachu. Mogą również wystrzykiwać strumienie płynnego kału i zawartości jelit przez otwór kloaczny. Strzały takie mogą sięgnąć nawet 50 cm w górę. Podczas wysiadywania jaj również samica posiada taką zdolność.

średnie wymiary - dł. ciała ok. 28-29 cm
                           - rozpiętość skrzydeł 45-46 cm
                            - waga ok. 50-80 g
                            - długość ogona 10 cm
                            - długość dzioba 5-6 cm

występowanie - Skraje starych drzewostanów liściastych i aleje w pobliżu łąk, pól i ugorów. Niewielkie prześwietlone lasy, obrzeża dużych lasów sąsiadujące z otwartymi terenami, także sady i obrzeża siedlisk ludzkich. Preferuje miejsca, gdzie wypasane jest bydło.

odżywia się  - Drobne bezkręgowce, przede wszystkim owady i ich larwy wyciągane długim dziobem z ziemi i z odchodów bydła. Są to między innymi turkuć podjadek, pasikonik, chrabąszcze, mrówki i motyle. Schwytany owad jest miażdżony, następnie podrzucany w górę, łapany do gardła i łykany. W okresie lęgowym pokarm zdobywa w promieniu do 2 km od gniazda. W okresie karmienia piskląt pokarm gromadzi w dziobie. Wody pije bardzo mało

gniazdo - W dziupli (szczególnie lubi wierzby), pod korzeniami, w skrzynkach lęgowych, norach skarp i urwisk, szczelinach skał, stertach kamieni lub w szczelinach budynków. Wysokość umieszczania gniazda rzadko przekracza 3 m. Wyściółka w gnieździe nie występuje lub jest bardzo skąpa, złożona z suchych traw, liści i włosia. Rozmiar i natura terytoriów jest słabo zbadany. W Polsce przyjmuje się, że rewir pary wyznacza promień 250 m wokół gniazda co daje około 20 ha

jaja -  połowa maja, pisklęta opuszczają gniazdo po 20 do 27 dniach

PTAK POD ŚCISŁĄ OCHRONĄ GATUNKOWĄ

 

 

03:33, z.samego.rana , PTAKI
Link Dodaj komentarz »
18.04.2007

"Skosztujcie i zobaczcie, że PAN jest dobry,

szczęśliwy  ten, kto się do Niego ucieka."     Ps 34,9

 

 

03:15, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
17.04.2007

 

 

 

 

oto nasz szczeniak

sznaucer miniaturka "sól i pieprz"

 

 

"Nad szum wód ogromnych,

nad gwałtowne przypływy morskie,

potężniejszy jest PAN na wysokościach!"        Ps 93,4

 

 

03:06, z.samego.rana , PIES
Link Dodaj komentarz »
16.04.2007

"Służcie PANU z bojaźnią,

uwielbiajcie Go z drżeniem"    Ps 2,11

 

 

02:53, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
15.04.2007 zachód słońca

"PAN to sprawił

i jest to cudem w oczach naszych. 

Oto dzień, który PAN uczynił,

radujmy się w nim i weselmy!"    Ps 118,23-24

 

 

02:47, z.samego.rana
Link Komentarze (1) »
14.04.2007 pliszka

 

pliszka siwa - Motacilla alba


Rząd - wróblowe
Podrząd - śpiewające
Rodzina - pliszkowate
Gatunek - pliszka siwa


W upierzeniu godowym samca podgatunku M. alba alba siwy grzbiet. Czarny wierzch głowy i kark, który nie łączy się z czarnym podgardlem i górną częścią piersi. Czoło, policzki, boki szyi i spód ciała czystobiałe. Skrzydła czarniawe, biało kreskowane. Ogon długi, czarny z białymi brzegami. Dziób cienki, zaostrzony. Upierzenie godowe samicy podobne do samca, ale mniej wyraziste. Upierzenie spoczynkowe wygląda na przybrudzone, podgardle i wierzch głowy jaśnieją, jedynie górna część piersi pozostaje czarna. Młode podobne do samicy w szacie spoczynkowej.
Bardzo charakterystyczne zachowanie - biega po ziemi w poszukiwaniu owadów, często na drogach, nieustannie kiwając ogonem.


występowanie - okolice zabudowań ludzkich, brzegi zbiorników wodnych, rozległe place i ugory


średnie wymiary - dł. ciała ok. 20 cm
                           - rozpiętość skrzydeł ok. 30 cm
                           - waga ok. 23 g


odżywia się - drobne owady chwytane na ziemi lub w locie.


gniazdo - pod strzechą, w załomku muru, na belce pod mostem, w stercie chrustu, pod korzeniami drzewa lub w innych nietypowych miejscach, np. w starym garnku


jaja - od kwietnia do połowy maja, pisklęta opuszczają gniazdo po 14-15 dniach


PTAK OBJĘTY OCHRONA GATUNKOWĄ

02:40, z.samego.rana , PTAKI
Link Dodaj komentarz »
13.04.2007

"Sławcie PANA, bo jest dobry,

Jego łaska na wieki. 

 

Niech mówi dom Izraela:

"Jego łaska na wieki". 

 

Niech mówi dom Aarona:

"Jego łaska na wieki". 

Niech mówią czciciele PANA:

"Jego łaska na wieki".           Ps 118,1-4

 

02:39, z.samego.rana
Link Dodaj komentarz »
12.04.2007 szpak

szpak - Sturnus vulgaris


Rząd               - wróblowe
Podrząd          -  śpiewające
Rodzina           - szpakowate
Gatunek           - szpak

Nieco mniejszy od kosa, upierzenie z pięknym, metalicznym połyskiem i licznymi białymi plamkami. Jesienią upierzenie prawie czarne z połyskiem fioletowym na głowie, zielonkawym na grzbiecie i tylko samica zachowuje nieco białych plam. Ptak bardzo pożyteczny.

średnie wymiary -  długość ciała ok. 21 cm
                           - rozpiętość skrzydeł 38 cm
                           - waga ok. 80 g

wystepowanie    -  osiedla ludzkie, sady, ogrody, parki, zadrzewienia śródpolne, obrzeża drzewostanów, pierwotnie ptak typowo leśny

odżywia się     - owady i ich larwy, dżdżownice, ślimaki, jagody, nasiona, a także włochate gąsienice omijane przez inne ptaki

gniazdo -  umieszczone w dziupli lub skrzynce lęgowej o średnicy otworu 5 cm

jaja składa kwiecień - czerwiec

PTAK OBJĘTY OCHRONA GATUNKOWĄ.

 

 

02:02, z.samego.rana , PTAKI
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3